Produkty regionalne, czyli pochodzenie potwierdzone certyfikatem

Warzywa regionalne.

Kiedy myślimy region, kojarzymy to słowo z konkretnym miejscem, obszarem, najczęściej jakiegoś określonego kraju. Kiedy słyszymy hasło produkt regionalny, na myśli przychodzi nam właściwie to samo. Dodatkowo regionalność jakiegoś produktu łączymy z tradycją, wytwarzaniem go w małych, domowych wręcz ilościach i sprzedawanych, tak naprawdę, tylko nielicznym. O ile pierwsze cechy regionalizmu są idealnym jego odwzorowaniem, o tyle ostatnia część dotycząca niewielkiej produkcji nie zawsze, chociaż także jest możliwa, wiąże się z regionalnością. Tak czy inaczej, produkty regionalne to właśnie te ściśle związane z danym obszarem i będące niejako jego wizytówką.

Produkty regionalne – definicja

Produkty regionalne posiadają swoją określoną definicję. Została ona ustalona i jest akceptowana przez Unię Europejską, ponieważ, to co należy podkreślić, to to, że regionalność nie obowiązuje tylko w Polsce. Inne państwa członkowskie Unii także stosują się do tej definicji i chronią swoich przedstawicieli i tradycję danych obszarów.

Niedosłownie, ale definicja pojawiła się w ostatnich zdaniach już kilkukrotnie. Produkt regionalny to ten, który związany jest bezpośrednio z regionem i stanowi element tradycji i kultury osób ten obszar zamieszkujących. Aby nikt nie mógł, bez spełnienia odpowiednich warunków sprzedawać swoich produktów jako regionalne, tradycyjne i wyjątkowe, jedzenie mogące się faktycznie poszczycić tym mianem posiadają odpowiedni certyfikat i oznaczenie. Dzięki temu za takie, uznaje się tylko wyroby produkcji, które faktycznie odpowiadają definicji wyrobów regionu.

Główne cechy produktów regionalnych

Wspomniana definicja może stać się nieco klarowniejsza i pełna, jeśli wymieni się odpowiednio wszystkie warunki, które musi spełnić dany produkt, aby był określony jako regionalny:

1. Produkt związany jest bezpośrednio i wyłącznie z określonym regionem;

2. Jest chroniony nazwą i certyfikatem wydawanym przez Polskę lub Unię Europejską;

3. Proces jego:

-wytwarzania,

-przetwarzania,

– prezentacji, odbywa się jedynie w danym rejonie.

Pierwsze dwa punkty są jasne, natomiast mówiąc o trzecim, należy sobie zdać sprawę z faktu, że to nie tylko produkcja sama w sobie musi być prowadzona w danym rejonie. To także hodowla (np. mięsa), czy uprawa (np. owoców), a także przetwórstwo i pakowanie danych wyrobów musi odbywać się w określonym miejscu.

 

Przykłady polskich wyrobów regionalnych

Zarówno UE jak i poszczególne kraje, w tym Polska dba o swoją kulturę i tradycja, dlatego też chętnie popiera projekty zakładania firm opartych o produkty mogące poszczycić się produkcją certyfikowanych wyrobów regionalnych. Do jednych z najbardziej znanych w Polsce należą chociażby sery produkowane w polskich górach, a mianowicie oscypek i bryndza. Oba są produktami regionalnymi, gdyż zarówno mleko, z których są produkowane oraz miejsce, a nawet pora roku są ściśle związane z regionem i procesem ich produkcji w tamtym miejscu. Oba z nich można przykładowo znaleźć na stronie spizarnia.schroniskosmakow.pl, gdzie szczegółowo oznaczone i  przedstawione są cechy poszczególnych produktów, posiadających certyfikat przyznawany tym, które są typowe dla danego regionu.

Kupując produkty regionalne wspieramy na pewno rodzimą produkcję, a przy okazji wspomagamy nasze zdrowie, wiedząc co i skąd stawiamy na swój stół.

Sprawdź też Schronisko Bukowina sklep z produktami regionalnymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close