Dieta keto: ile czasu potrzebuję, by wejść w stan ketozy?

Kobiet przygotowuje się do diety kato

W obecnych czasach dieta ketogeniczna to z pewnością jedna z najbardziej restrykcyjnych i dostępnych diet. Keto jadłospis opiera się przede wszystkim na spożyciu aż w 75% kalorii z tłuszczy, 20% kalorii z białek i na samym końcu 5% (lub mniej) kalorii z węglowodanów.

Stan ketozy – po ilu dniach jest widoczny?

Dieta ketogeniczna i jej efekty są tak naprawdę kwestią indywidualną. Każdy organizm bowiem będzie inaczej reagował oraz przystosowywał się do zachodzących w nim zmian. W większości przypadków jest to okres od 3-4 tygodni. Jednak nie jest to reguła. Wszystko zależy od czynników takich jak wiek, kondycja fizyczna organizmu, tryb życia, genetyka oraz w jaki sposób odżywiałeś się do tej pory.

Keto-adaptacja a stan ketozy

Ketoza to stan metaboliczny, w którym nasz organizm ponad podstawowe źródło energii jakimi są węglowodany, wybiera tłuszcze. Podczas utleniania kwasów tłuszczowych zaczyna się produkcja ciał ketonowych, które wpadają do obiegu i są źródłem nowej energii czy dodatkowym budulcem zbliżonym budową do aminokwasów. Z naukowego punktu widzenia jest to moment, w którym wątroba zaczyna wytwarzać ciała ketonowe, będące produktami metabolizmu tłuszczów.

Natomiast keto adaptacja to czas, w którym Twoje ciało potrafi samo wytwarzać ciała ketonowe, które wykorzystywane są przez komórki organizmu. Adaptacja to również czas odbudowy hormonalnej, a nie głodzenia organizmu, więc liczenie kalorii nie jest tu aż tak ważne.

Jak szybko wejść w ketozę?

Szybkie wejście w ketozę jest uzależnione różnymi czynnikami. Aby organizm zaczął wytwarzać prozdrowotną energię zwaną ketonami, musisz przede wszystkim ograniczyć spożycie węglowodanów do 20-30g na okres 30 dni adaptacji. Przedstawimy teraz krótki keto jadłospis, co jeść na takiej diecie. Jeśli chodzi o źródło węglowodanów w diecie to wybieraj te, które są odżywcze np.: zielone warzywa – jarmuż, zielona papryka, brokuł. Co natomiast jeśli chodzi o białka oraz tłuszcze? Wybieraj tłuste mięsa takie jak karkówki, golonki, salami, czy to wołowe czy wieprzowe. Jako uzupełnienie diety w pokaźną ilość minerałów i witamin nie zapominaj o podrobach czyli serca czy wątróbka. Jeśli chodzi o źródła tłuszczy w diecie to przede wszystkim masło bądź masło klarowane, olej z awokado, tran, olej MCT, smalec, oliwa z oliwek, olej kokosowy, orzechy a także awokado. Fundamentem w tym okresie powinny być przede wszystkim tłuszcze nasycone i jednonasycone oraz dobre źródło kwasów omega 3. Nie można zapominać o aktywności fizycznej tj: trening interwałowy, która przyspieszy wejście w stan ketozy i ułatwi pozbycie się pozostałości glikogenu w organizmie.

Skąd wiadomo, że weszliśmy w stan ketozy?

Kiedy decydujemy się na dietę ketogeniczną i minimalizujemy spożycie węglowodanów, do których przyzwyczajony był nasz organizm, a on sam nie potrafi jeszcze korzystać z innego paliwa (czyli w naszym przypadku z tłuszczy), podczas adaptacji może wystąpić spadek energii. Innymi objawami jest też ból głowy, ponieważ w tym okresie zasoby minerałów tj: potasu, sodu czy magnezu będą zmniejszone. Jeśli doszło do zaadaptowania, to zwyczajnie jesteś w stanie to poczuć na własnej skórze m.in. będziesz mieć więcej energii, znikną napady głodu oraz podjadanie między posiłkami, znikną problemy skórne oraz przede wszystkim schudniesz. Najprostszym i fizycznym sposobem jest badanie moczu lub sprawdzenie glukometrem poziomu ketonów we krwi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close