Dieta zwiększająca płodność możliwa dzięki kilku prostym zasadom

Kobieta w ciąży kroi warzywa

Każda para, która starała się o dziecko, wie, że w niektórych przypadkach chęć posiadania potomka nie wystarczy. Coraz więcej ludzi, nawet bardzo młodych, boryka się z poważnymi problemami z płodnością, po części spowodowanymi obecnym szybkim tempem życia. Można poprawić swoje szanse na ciążę dzięki zdrowemu stylowi życia. Jego częścią może być dieta zwiększająca płodność.

Dieta zwiększająca płodność. Jakie są jej zasady?

Obecny styl życia nie sprzyja płodności. Większość osób żyje w bardzo szybkim tempie, często pracuje w trybie siedzącym, nie ma czasu na uprawianie aktywności fizycznej. Co więcej, wiele osób boryka się również z problemami z utrzymaniem zdrowej diety, która ma ogromny wpływ na ludzki organizm. Płodności nie sprzyjają również popularne używki, takie jak papierosy. Z tego względu coraz więcej par ma problemy z zajściem w ciążę. Kolejnym powodem, który często stoi na drodze do zajścia w upragnioną ciążę, jest nieprawidłowa masa ciała kobiety. Zarówno niedowaga, jak i nadwaga mogą utrudniać zapłodnienie i utrzymanie ciąży. Z tego względu przy staraniu się o dziecko ważne jest zachowanie zdrowego stylu życia.

Zbilansowana dieta

Dieta zwiększająca płodność opiera się na prostych zasadach zdrowego odżywiania. Zbilansowana dieta bogata w nieprzetworzone produkty ma zbawienny wpływ na kobiecy organizm. Warto wybierać produkty naturalne. Należy spożywać odpowiednią ilość pełnowartościowych tłuszczów i białka, a także złożonych węglowodanów. Ważne są też warzywa i owoce, dostarczające odpowiedniej liczby witamin i minerałów. Dieta zwiększająca płodność powinna składać się więc z dużej ilości warzyw i owoców, kasz, chudego mięsa, ryb czy orzechów. Co więcej, badania udowadniają, że płodności sprzyja też białko roślinne, dlatego dobrym wyborem jest zastąpienie części mięsa w diecie roślinami strączkowymi bogatymi w białko, takimi jak ciecierzyca, fasola czy soczewica.

Należy pamiętać też o dostarczaniu do organizmu wszystkich ważnych witamin – nie zawsze jesteśmy w stanie to zrobić tylko z pożywienia, więc dieta zwiększająca płodność uwzględnia też odpowiednią suplementację. Największe znaczenie dla płodności mają witaminy i minerały takie jak:z grupy B, w tym B12 i B9 (kwas foliowy,), a także witamina D, witamina B6 i B12 oraz jod i cholina. i witaminy z grupy antyoksydacyjnej, czyli C, A i E.

Dieta zwiększająca płodność jest przeznaczona również dla mężczyzn

Przyszły ojciec powinien dbać o swoje zdrowie tak samo jak przyszła mama, ponieważ styl życia, aktywność fizyczna i dieta bezpośrednio przekładają się na jakość nasienia. Z tego względu zasady diety zwiększającej płodność dotyczą również mężczyzn. Panowie starający się wraz ze swoimi partnerkami o dziecko powinni ograniczyć przetworzone produkty na rzecz zbilansowanej, zdrowej diety. Mężczyźni pragnący zadbać o swoją płodność powinni spożywać tłuszcze omega-3, a także odpowiednią ilość witaminy A, cynku i selenu. Udowodniono, że cynk znacząco poprawia jakość nasienia, natomiast witamina A poprawia produkcję plemników.

Jakie produkty warto jeść na diecie zwiększającej płodność?

Wśród produktów, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu w ramach diety zwiększającej płodność, możemy wymienić między innymi wcześniej wspomnianą soczewicę. To nie tylko doskonałe źródło białka roślinnego, ale również wielu innych cennych składników odżywczych, do których należą między innymi selen, żelazo, witaminy z grupy B, kwasy omega-3 oraz cholina. Dania z wykorzystaniem soczewicy doskonale poprawiają płodność zarówno kobiet, jak i mężczyzn.

Dieta zwiększająca płodność powinna zawierać również zielonolistne warzywa. Zaliczamy do nich między innymi jarmuż, szpinak i brokuły. Te warzywa są nie tylko źródłem witamin, ale również minerałów, takich jak magnez i żelazo. Charakteryzują się wysoką ilością ważnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego.

Do innych składników, które warto włączyć do diety zwiększającej płodność, zaliczamy między innymi ryby, orzechy, paprykę, imbir, jajka, nasiona, a także młody jęczmień.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close